top of page
Zoeken
Foto van schrijverCarrera Vroegop

Gingerbreadhuis + template

Bijgewerkt op: 19 dec. 2022

Na het fantastische gingerbreadhuis van Rudolph van Veen tijdens de feestdagen kon een eigen huisje ook niet ontbreken! Deze hebben ik en mijn man samen gemaakt en och wat was dit leuk! Natuurlijk was dit huisje er niet zonder template.

De template vind je onderaan het recept. Ik heb deze in word geplakt en vervolgens tot de juiste grote uitvergroot en geprint. Daarna heb ik deze op karton van oude (schoenen)dozen overgetrokken en uitgesneden. Op de template staat geen bodem, maar die moet je natuurlijk ook nog uitsnijden.


Om alles aan elkaar te plakken hebben we wat kristalsuiker laten smelten in een pannetje tot karamel. Let wel op; dit wordt in je pan enorm snel hard! Als er karamel aan je pan vastgeplakt zit vul je de pan met water en laat je dit koken op het vuur. Dan komt de karamel los.


Ingrediënten

Deeg

❀ 285 g ongezouten roomboter

❀ 2 eieren

❀ 4 eetlepel koek en/of speculaaskruiden

❀ 200 g donkerbruine basterdsuiker

❀ 625 g bloem

❀ 200 g schenkstroop (die je ook voor pannenkoeken gebruikt)

❀ snuf zout


Glazuur

❀ paar druppels vanille extract

❀ 200 gr. poedersuiker ❀ 1 eiwit

Bereiding:

  1. Meng in een kom de boter, suiker en stroop tot een romige massa en voeg dan de eieren toe (voeg het ei niet eerder toe dan dat de vorige opgenomen is!)

  2. Meng in een andere kom de bloem, speculaaskruiden en het snufje zout

  3. Voeg nu beide mengsels samen en kneed dit tot een mooi soepel deeg. Zelf vond ik het fijn om het voorwerk te doen met een mixer met deeghaken en daarna zelf nog even na kneden.

  4. Laat het deeg minstens 8-10 uur rusten

  5. Kneed het deeg na het rusten nog even door op een bebloemd aanrecht en rol het deeg uit tot een mooie, grote rechthoekige plak (dikte naar wens)

  6. Verwarm de oven voor op 180C oven- en onderwarmte

  7. Snijd de -kartonnen- vormen uit het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat

  8. Bak de vormen af in 18-20 minuten en laat goed afkoelen

  9. Smelt de suiker in een pannetje tot karamel en plak de onderdelen aan elkaar vast. Doe dit snel, want anders is je karamel te hard.

  10. Voeg alle ingrediënten samen voor het glazuur tot een mooie dikte

  11. Vul een spuitzak (zonder spuitmondje) en vul hier alle spleten mee op en decoreer hier ook gelijk je huisje mee!

  12. Als extra zit er nog op het dak bigarreaux en wordt de voorgevel ondersteund door 2 zuurstokjes





6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page