Karamel noten-slof(jes)
Bijgewerkt op: 2 mrt 2022
Ik gebruik voor de sloffen altijd het recept van Rutger Bakt en vervang de citroen door limoen of sinaasappel!
Ingrediënten:
Deeg
❀ 250 gr bloem
❀ 2 tl bakpoeder
❀ 180 gr boter, op kamertemperatuur
❀ 100 gr suiker
❀ 80 gr donkerbruine basterdsuiker
❀ 1 eidooier
❀ 1 limoen [rasp]
❀ 0,5 tl zout
Noten-karamel
❀ 150 gr rietsuiker óf kristalsuiker
❀ 150 ml slagroom
❀ 75 gr roomboter
❀ Grof zeezout
❀ 150 gr diverse noten (pecannoten, amandelen, pistachenoten, cashewnoten)
Bereiding:
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast
Verwarm de oven voor op 180 °C boven- en onderwarmte en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 1 cm en steek met de (ingevette) sloffenringen een passende deegplak uit het deeg
Bak de sloffen in 25 minuten gaar. Verwijder de sloffenringen direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.*
Doe de suiker met zo'n 50 ml water in de pan en wacht tot de suiker opgelost is
Zet het vuur op een hogere stand en laat de karamel verkleuren
Voeg nu de boter samen met de slagroom toe
Laat het op hoog vuur indikken en doe de vulling op de slof(jes)
De karamel wordt vanzelf dik, dus hoeft niet perse in de koelkast om hard te worden**
* Natuurlijk kan je ook een grote sloffenring gebruiken. Dit verandert niks aan de bakduur!
** Bewaar de slofjes wél in de koelkast. Er zit namelijk slagroom door en dat kan niet (lang) buiten de koelkast.
Wanneer doe je de noten er bij?
Door de karamel op het vuur, of pas aan het eind?