top of page
Zoeken
Foto van schrijverCarrera Vroegop

Mini kardemummabullar

Logisch dat je bij het zien van de titel denkt; wat is dit nu weer?

Eigenlijk is het heel simpel! Kardemummabullar zijn zweedse kardemombroodjes overgoten met een heerlijke siroop. Ik moet eerlijk zeggen dat ik aan het begin sceptisch was over de smaak kardemom in broodjes, maar nu ik het geproefd heb kan ik er niet af van blijven...


Ingrediënten:

❀ 450 gr. patentbloem

❀ 250 ml. volle melk

❀ 50 ml water

❀ 160 gr. lichtbruine basterdsuiker

❀ 150 gr. ongezouten roomboter

❀ 4 tl. gemalen kardemom

❀ 1 tl. vanille-extract

❀ 7 gr. gedroogde gist

❀ snuf zout


Bereiding:

  1. Doe de melk samen met 75 gr. boter in een steelpan en verwarm deze (laat het niet koken!)

  2. Haal de pan van het vuur en voeg de gist toe

  3. Laat het gistmengsel zo'n 5-8 min. staan.

  4. Doe ondertussen 70 gr. basterdsuiker, de bloem, het zout en 1 tl kardemom in een kom en meng dit met een garde door elkaar

  5. Voeg het verwarmde gistmengsel toe en kneed met een mixer met deeghaken in ca. 10 min. tot een mooi deeg (let op; dit deeg is nog wat plakkerig, dus schrik hier niet van!)

  6. Vorm er een bal van en laat in een met bloem bestoven en met een schone theedoek afgedekte kom een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.

  7. Meng 70 g basterdsuiker en 1½ tl kardemom door de overgebleven zachte boter om er kardemomboter van te maken

  8. Bestuif het werkblad met wat bloem, rol het deeg met de deegroller uit tot een flinke lap van ca. 30 x 50 cm en snijd deze mooi in een rechthoekige vorm

  9. Bestrijk het deeg met de kardemomboter met de bolle kant van een lepel.

  10. Vouw het deeg volgens de foto onder aan het recept. Je wikkelt dus eigenlijk het deeg 2 keer om 2 vingers. Lus vervolgens de rest van het deeg om het deeg (wat 2 keer om je vingers zit), zodat het een knoop vormt en stop het losse uiteinde aan de onderkant erin

  11. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt 1u rijzen.

  12. Verwarm de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte) en bak de broodjes in ca. 15 min. in het midden van de oven goudbruin

  13. Voor de siroop verhitten we het water, de laatste 20 gr. basterdsuiker, de rest van de kardemom en het vanille-extract in een pan tot alles mooi is opgelost.

  14. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk direct met de siroop.


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page