Sinterklaastaart
Bijgewerkt op: 1 aug. 2021
Bij Sinterklaas denken we aan marsepein, strooigoed, taai taai, chocoladeletters en kruidnoten. Minder denken we hierbij aan taart. Mij leek het juist daarom leuk om eens een keer wat anders te doen. Deze taart is gevuld en afgesmeerd met een amandel/vanille botercrème én is getopt met het lekkere ouderwetse strooigoed.
De basis is een ''Biscuit Deluxe'' mix van Funcakes. De mixen van Funcakes falen nooit en is voor iedere (beginnend) bakker een eitje. Alles staat namelijk precies op de achterkant van de mix o.b.v. de grootte van de bakvorm.
Benodigheden:
❀ Palet/glaceermes
❀ Spuitzak met spuitmondje naar wens
❀ Bakblik
❀ Taartzaag/broodmes
❀ Kommen
❀ Mixer
Ingrediënten:
Biscuitmix
❀ 330 gr. Funcakes mix ''Biscuit Deluxe''
❀ 5 eieren
❀ 33 ml. water
Botercrème
Botercrème is de meest gebruikelijke basis voor het vullen en het afsmeren van taarten en cupcakes. Deze stevige crème, gemaakt van boter en poedersuiker, is 1 van de beste structuren. Het is makkelijk, je voegt een smaakje toe en klaar is Kees! Zelf maak ik altijd net wat meer en dit bewaar ik dan weer.
❀ 300 gr. boter
❀ 300 gr. poedersuiker
❀ Amandel extract
❀ Vanille extract
*Bereidingswijze gaat verder onder de foto's*
Bereidingswijze:
Biscuitmix
1. Vet een bakblik in met bakspray of vloeibare boter
2. Verwarm de oven voor op 160C hetelucht
3. Meng de mix, eieren en het water in een schone kom voor zo'n 8 minuten op de hoogste stand
4. Mix daarna op de laagste stand nog 3 minuten na
5. Giet het mengsel in de vorm en bak in 35-40 gaar
6. Laat de taart goed afkoelen op een rooster
↬ Tip: het beslag is goed als het de structuur van Marshmellow heeft.
↬ Tip: vul de bakvorm voor 2/3 met het mengsel want het gaat enorm rijzen!
Botercreme
1. Doe de boter in een kom en mix dit tot er een mooie, gladde textuur ontstaat. Mix dit zeker wel 5-8 minuten op de middelste stand.
2. Zeef de poedersuiker boven de boter en voeg deze beetje bij beetje toe
3. Mix nog een keer goed door en voeg dan de smaakextracten toe
Taart opbouwen:
ლ Snijd de taart in 3 gelijke delen met een taartzaag en leg de lagen naast elkaar.
ლ Bestrijk de taartlagen met de botercrème m.b.v. een glaceer/paletmes
ლ Stapel de lagen weer op
ლ Schep een flinke hoeveelheid botercrème bovenop en besmeer de hele taart ermee.
tot de biscuit niet meer zichtbaar is.
ლ Rol de marsepein uit met behulp van wat poedersuiker en leg de lap in één vloeiende beweging over de taart. Druk voorzichtig aan en strijk het met een smoother mooi glad.
ლ Snijd de overige marsepein weg
ლ Decoreer de taart naar keuze en gebruik als ''lijm'' koude botercrème
ლ Zelf heb ik de taart nog gedript met een wit kleurtje.
↬ Tip: kleur de marsepein eens zelf d.m.v. kleurstoffen.
Comments