Tartelette basis + 4 smaakvariaties
Wat kan je toch enorm variëren met tartelettes. Je kunt ze eigenlijk met elke vulling vullen.
Ik heb deze keer 4 smaken gekozen om ze mee te vullen: lemoncurd, pistachecrème, frambozencrème en speculaascrème! Voor al deze smaken heb ik 1 basis gebruikt in de vorm van Funcakes Enchanted Cream. Daarna heb ik ook van funcakes diverse smaakpasta's gebruikt. De ingrediënten en bereidingen hiervan vind je onder het basisrecept.
Ingrediënten tartelette (basis):
❀ 100 gr koude roomboter
❀ 1 tl amandelextract (bijvoorbeeld van Dr Oetker)
❀ 165 gr bloem
❀ 60 gr amandelmeel
❀ 50 gr poedersuiker
❀ 1 ei
❀ Snuf zout
Bereiding:
Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng deze door elkaar.
Voeg dan de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel (net als het idee dat je een crumble maakt)
Voeg het ei en de amandelextract toe en kneed alles kort tot een deeg
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1.5 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C boven- en onderwarmte.
Gebruik voor de bodempjes kleine quichevormpjes of ringen
Kneed het deeg nadat je het uit de koelkast heb gehaald nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 0,5 cm
Steek cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de vormpjes te bekleden
Het deeg dat je overhoud kun je natuurlijk weer hergebruiken en opnieuw uitrollen net zoals je dat bij koekjes doet!
Prik in het deeg op de bodem enkele malen met een vork om te voorkomen dat je bodem bol komt te staan
Zet de beklede vormpjes 30 minuten in de koelkast
Bak de tartelettes in 16-18 minuten goudbruin en gaar en prik na 8-9 minuten nogmaals met een vork in de bodem om zeker te weten dat je bodem niet bol komt te staan -ik merkte namelijk dat de bodem na de eerste keer tóch omhoog gekomen was-
Haal ze na het bakken direct uit de vormpjes en laat ze goed afkoelen
* Schrik niet als je gebakken vormpjes bleek zijn. Tartelettes staan erom bekend om licht van kleur te zijn!
Ingrediënten basis enchanted cream
❀ 150 gr mix
❀ 200 ml melk
Doe beide ingrediënten in een mixer en mix 3 minuten op een hoge stand tot je een mooi mengsel krijgt. Verdeel de enchanted cream over 4 bakjes (voor elke smaak een bakje). Voeg per bakje 1 el van de verschillende smaakpasta's toe (en gelkleurstof naar wens) en meng door elkaar.
Comments